Salesforce CPQ helpt jouw ​​bedrijf om te gaan met complexe prijsstructuren.

Heeft jouw bedrijf een complexe prijsstructuur? In dat geval heeft jouw sales team waarschijnlijk moeite om nauwkeurige en consistent geprijsde offertes te maken. Als gevolg hiervan wordt de lengte van de verkoopcyclus negatief beïnvloed. Erger nog, je loopt inkomsten mis door kortingen die onjuist of inconsistent worden toegepast. Als dit bekend in de oren klinkt, is de overstap naar een CPQ-oplossing de juiste stap.

Belangrijke functies van Salesforce CPQ

  • Basis prijsconfiguratie
  • Gecontracteerde prijzen
  • Automatisering van prijzen en kortingen

Salesforce CPQ helpt bij het beheren van prijzen en kortingen, zodat deze altijd nauwkeurig en geoptimaliseerd zijn. De grote hoeveelheid automatiseringsopties verkort de lengte van de verkoopcyclus, waardoor jouw sales team meer tijd heeft om nieuwe klanten aan te trekken en meer deals te sluiten. Wat zijn de belangrijkste functies van Salesforce CPQ die jouw bedrijf kunnen helpen?

Basis prijsconfiguratie

Salesforce CPQ biedt volop mogelijkheden om je prijsstructuur op te zetten. Bepaal of een product een terugkerende vergoeding, een eenmalige vergoeding of een combinatie van beide heeft. Kies of de prijs is gebaseerd op een prijslijstinvoer of wijzig de prijsmethode in kosten- en opslagprijzen, blokprijzen of percentage-van-totaalprijzen. Bepaal of gebruikers de prijs handmatig mogen overschrijven of dat handmatige kortingen kunnen worden toegepast. Stel een kortingsschema in dat automatisch kortingen toepast op basis van volume of op basis van de abonnementsperiode. Dit zijn enkele van de opties voor basisinstellingen die handmatige acties voor het sales team beperken, waardoor ze meer tijd hebben om deals te sluiten. 

Gecontracteerde prijzen

In de business-to-business-markt is het gebruikelijk om onderhandelde, accountspecifieke prijzen en voorwaarden te hebben. Het is onaanvaardbaar om offertes uit te sturen die niet voldoen aan deze accountspecifieke prijzen en dit kan zelfs schadelijk zijn voor je zakelijke relaties. Met gecontracteerde prijzen heb je de mogelijkheid om onderhandelde prijzen en kortingen voor individuele accounts op te slaan.Dit kan je handmatig doen of rechtstreeks vanuit een offerte. Deze onderhandelde prijzen en kortingen worden automatisch opgenomen in een offerte, hiervoor zijn geen handmatige acties vereist. Zo kun je inspelen op de unieke prijsbehoeften van elke klant en ben je verzekerd van een nauwkeurige offerte. Salesforce CPQ helpt je om je aan prijsafspraken te houden, zodat jij je zakelijke relaties kunt blijven verbeteren.

Automatisering van prijzen en kortingen

Om je prijzen en kortingen nog verder te automatiseren, kun je met Salesforce CPQ prijsregels configureren. Met prijsregels kun je acties bepalen die worden uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Pas bijvoorbeeld een extra partnerkorting toe op basis van het partnerniveau van het account of configureer actiekortingen voor bepaalde producten die automatisch worden toegepast totdat de actie afloopt. Prijsregels maken je offertes nauwkeurig en consistent en hiermee kan je de handmatige stappen van het sales team automatiseren.

Een andere geweldige kant-en-klare functie is het veld Doelklantbedrag (Target Customer Amount) op het offerte object. Met dit veld kan jouw sales team het budget van de klant invoeren en Salesforce CPQ berekent automatisch proportionele kortingen voor de offerte om aan dit budget te voldoen. Geen ingewikkelde, handmatige berekeningen meer door het sales team.

Conclusie

Salesforce CPQ maakt het gemakkelijk om je prijzen en kortingen te beheren en bespaart je veel tijd in het offerteproces. Geen onnauwkeurige en inconsistent geprijsde offertes meer die niet voldoen aan unieke klantafspraken. Blijf je zakelijke relaties consequent verbeteren en genereer meer inkomsten. Meer weten over de mogelijkheden van Salesforce CPQ voor complexe prijsstructuren? Of heb je een specifieke vraag over CPQ of Salesforce in het algemeen? Neem contact met ons op via hello@wearebrite.nl

Auteur: Matthijs Koks, Salesforce Certified CPQ Specialist

Check ons artikel over hoe je jouw offerteconfiguratie verbetert met Salesforce CPQ!