Verbeter je offerteconfiguratie met Salesforce CPQ.

Heeft jouw bedrijf een grote productcatalogus? Dan is de offerteconfiguratie waarschijnlijk tijdrovend en foutgevoelig door het grote aantal mogelijke productcombinaties. Uiteindelijk draagt dit bij aan inkomstenderving. Als jouw verkoopafdeling hiermee worstelt, is Salesforce CPQ de tool die je helpt om het offerteconfiguratieproces te verbeteren.

3 kerncomponenten van Salesforce CPQ

  1. Bundelconfiguratie
  2. Configuratie automatiseren met regels voor productselectie
  3. Filtering & Guided Selling

 

 

customer success image

Als je dit goed configureert, zal Salesforce CPQ helpen de offerteconfiguratie te versnellen, nauwkeurigere offertes op te stellen en om die reden ook de lengte van de verkoopcyclus verkorten. Dit leidt uiteraard weer tot een omzetstijging. Bovendien wordt Salesforce CPQ geleverd met een gebruiksvriendelijke interface die gemakkelijk te begrijpen is. 
Wat zijn de kerncomponenten die Salesforce CPQ geweldig maken voor de offerteconfiguratie van uw bedrijf?

Bundelconfiguratie

Een van de belangrijkste componenten van Salesforce CPQ is bundelconfiguratie. Bundelconfiguratie zorgt ervoor dat alleen technisch geldige bundels worden geconfigureerd en naar jouw klanten worden verzonden. Een bundel is een groep producten die samen als pakket wordt verkocht, bestaande uit een hoofdproduct en gerelateerde productopties. Deze opties kunnen worden geconfigureerd en verkocht als onderdeel van het hoofdproduct. Er zijn verschillende configuratiemogelijkheden die het gedrag van een geselecteerde bundel bepalen. Productopties kunnen bijvoorbeeld vooraf worden geselecteerd of zelfs vereist zijn als onderdeel van bepaalde bundels. Bovendien kunnen productopties in secties worden ingedeeld, waardoor de gebruikerservaring wordt geoptimaliseerd.

Configuratie automatiseren met regels voor productselectie

Om nog nauwkeurigere offertes te bieden, configureer je productselectieregels om automatisch productopties toe te voegen, te verwijderen, in te schakelen, uit te schakelen, weer te geven of te verbergen. Bepaal voor welke bundels deze regels gelden en onder welke voorwaarden ze worden geactiveerd. Enerzijds kunnen deze voorwaarden binnen de context van de bundel vallen. Voeg bijvoorbeeld een gratis actieproduct toe wanneer een bepaalde productoptie of combinatie van productopties is geselecteerd. Anderzijds kun je ook buiten de context van de bundel voorwaarden stellen. Verberg bijvoorbeeld bepaalde productopties op basis van het afleveradres van uw klant.

Omdat dit volledig geautomatiseerd is, hoeft jouw sales team geen tijd te besteden aan het handmatig valideren of uitvoeren van deze acties. Dit komt zowel de nauwkeurigheid van de offertes als de tijd die het opstellen van een offerte kost ten goede.

Filtering & Guided Selling

Gebruik zoekfilters om het configureren van offertes een stuk eenvoudiger, nauwkeuriger en sneller te maken. Zoekfilters zijn een geweldige manier om een ​​grote productcatalogus vooraf te filteren en ervoor te zorgen dat alleen producten kunnen worden geselecteerd die aan de minimumvereisten voldoen. Dit is essentieel als je de eisen van je klant al hebt opgeslagen en je de klant niet wilt lastigvallen met producten die daar niet aan voldoen. Je kunt ook een zoekfilter koppelen aan een aangepaste knop, zodat alleen een subset van de productcatalogus wordt weergegeven wanneer erop wordt geklikt. Bijvoorbeeld een knop genaamd “Software toevoegen” die alleen producten toont waarvan de productfamilie gelijk is aan “software”.

Begeleide verkoop is een andere gebruiksvriendelijke manier om de juiste producten te vinden in een grote productcatalogus. Aan het begin van het productselectieproces krijgen de gebruikers een pop-up te zien waarin een reeks gerichte vragen wordt gesteld. Het antwoord op elke vraag bepaalt dynamisch de volgende vraag. Op basis van de gegeven antwoorden worden alleen de producten getoond die aan alle criteria voldoen.

Conclusie

Deze componenten zijn een subset van alle functionaliteiten die zijn opgenomen in Salesforce CPQ. Bundelconfiguratie, productselectieregels, zoekfilters en begeleide verkoop dragen bij aan een slimmer en sneller offerteconfiguratieproces. Alles bij elkaar vormen ze een krachtig hulpmiddel dat de inkomsten van jouw bedrijf aanzienlijk ten goede komt. Meer weten over de mogelijkheden van Salesforce CPQ? Neem contact met ons op via hello@wearebrite.nl

Auteur: Matthijs Koks, Salesforce Certified CPQ Specialist

Lees ons artikel op LinkedIn of leer meer over Salesforce CPQ in ons artikel over complexe prijsstructuren.